Tuesday, July 22, 2014

susah tau nak sembunyi daripada isteri

Wanita ni macam ada deria keenam. Rasa macam tak sedap jek... maknanya ada apa2lah tu...

Tak caya?

Hari ni adalah harijadiku... Alhamdulillah masih diberikan ruang oleh Allah swt untuk memperbaiki diri. Selalunya en Zali hanya wish for my birthday then akan tanya aku nak apa... Lepas hari birthday barulah dia bawak aku pergi beli apa yang dihajati...

Tapi, naluri seorang wanita inginkan suaminya belikan sendiri hadiah tu... kalau isteri bagi hint tu, pandai2 lah pikir nak bagi apa masa birthday... Beberapa kali juga sebenarnya en Zali lupa, tu yang pernah merajuk masa hari ulangtahun ku yang lalu. Birthday aku sama tarikh dengan roadtax kereta mati tau... renew roadtax boleh pulak dia ingat hihihi...

Tahun ni, dia taknak hal yang sama berulang... awal2 lagi dia cuba cari peluang untuk carikan hadiah harijadi aku. Tapi, masalah six sense aku ni membuatkan dia hadapi masalah untuk sembunyikan plan dia... Hari dia nak pergi beli hadiah tu siap kantoi lagi... Seminggu sebelum hari ulangtahun aku, dia cuti makanya plan nak bawak no 3 pergi cari hadiah. Nak jadi cerita aku sakit kepala... so aku balik tengahari tu. Bila dengar dia nak keluar, aku ( dalam sakit2 kepala tu... ) nak ikut jugak. Oleh kerana takda masa lain... dia terus terang kata nak keluar beli hadiah untuk aku... kelakar kan? So, aku tak ikutlah hihihi...

Dah beli, nak simpan kat mana? Segala ceruk ruang kat umah ni aku yang jaga... makanya dia letak dalam dashboard kereta dia. Oklah kan... aku masih tak tau dia beli apa... beberapa hari sebelum my birthday, kitorang pi pasar ramadhan. Saja nak carik apa2 buat anak2 berbuka... Sekali aku boleh bukak dashboard tu... tak pasal2 kannnn.... hahahaha.... kantoiiiii hadiah birthday sebelum sampai masanya...

Wlaupun dah tau dapat hadiah apa... tapi aku tak ambil... hari ni baru dia bagi hadiah birthday yang dah kantoi hihihihi.... terima kasih ye en Zali :) I luv u so much.


Ini kad birthday daripada anak2 tersayang... dapat sehari sebelum birthday hihihi... diorang dah tak sabar2 nak bagi. No 1 buat kat kelas masa rehat dia... semangat sangat kannn...


Rasa sangat2 terharu... :)

Saturday, July 19, 2014

kuih raya ketiga - cornflakes madu berkoko

Sebenarnya cornflakes madu tapi ditambah serbuk koko sebab aku dan anak2 suka coklat hihihi.

Ok, cornflakes madu ni sangat senang dan mesti orang suka punyalah. Asalkan dia tak berapa manis dan rangup. Biasanya, adik aku yang jual kuih tu yang buat tiap2 tahun.Tapi tahun ni dia bz sebab banyak order. Jadi, aku kenalah buat sendiri cuma biasalah, aku suka ubahsuai sikit.

Resepi dia senang nak ikut dan tak berlebih bahan. Hasil dia InsyaAllah sedap.

Bahan-bahannya
125 gm butter
3 sudu besar gula perang
3/4 atau 1 cawan madu ( sepatutnya rasa dia just nice)
1 kotak cornflakes Nestle (500gm)
3 sudu besar serbuk koko ( aku guna van houten)

kismis/ceri/ badam cincang panggang/gajus untuk hiasan dan bertambah sedap kalau ada

Cara-Cara
Panaskan butter hingga cair. Setelah cair, masukkan cornflakes dan gaul rata. Kemudian barulah masukkan madu, gaul lagi. Seterusnya masukkan gula perang dan akhir sekali koko. Gaul lagi sehingga sekata. Siap.

Sudukan ke dalam mangkuk kertas kecil.
Hiaskan dengan hirisan ceri merah dan apa2 hiasan yang ada. Kalau ada badam lagi sedap tau... tapi aku takda apa hiasan pun. Togel jek hihihi.

Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 10-20 minit. Sehingga adunan rasa keras dan tak bercerai diantara kepingan flakes.
Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara ( masa sejukkan sebelum simpan dalam bekas, jauhkan daripada kipas ye... nanti lemau)

Masa buat ni, aku tak terus campurkan madu dengan butter sebab susah nak kacau dia. Madu tu akan membuatkan adunan melekit, sebab tu gaulkan cornflakes dengan butter dulu. Lepas tu bila masukkan madu, curahkan sedikit demi sedikit supaya sekata. Masa masukkan koko pun sama.

Verdict:

Rangup, tak terlampau manis, ada rasa koko.... hmmmm. Kalau taknak letak koko, takyah masukkan... akan dapatlah cornflakes madu original. Selamat mencuba....





Friday, July 18, 2014

kuih raya kedua - biskut coklat cip

Kuih kedua tahun ni adalah biskut coklat cip. Tahun lepas adalah kali pertama buat kuih ni. Memang jatuh hati... makanya tahun ni buat lagi.

Resepi dia adik aku yang jumpa. Tak sure dia dapat dari mana.... Kalau nak resepi penuh, klik link aku yang lama ni.

Resepi biskut coklat cip

Tahun ni kami buat 4 adunan tau. Banyak? Masa buat first batch, anak aku dok bukak botol kuih sampai mak suruh simpan dalam almari tinggi. Takut tak sempat raya hihihihi.


Masa buat biskut ni, coklat cip kitorang cair dalam paket dia. Almaklumlah, cuaca kat Malaysia sekarang ni punyalah panas. Adik aku pulak tak simpan dalam fridge... makanya cair. Jadi kitorang potong2 coklat tu into chunk dan masukkan dalam adunan. Sebab tu tak berapa cantik. Tapi rasa dia... sedap... sangat bercoklat... rangup... kalau dapat coklat kat dalam biskut tu... hmmmmm....

Ada tips kalau nak make sure dia crispy... guna gula perang yang KASAR. Lepas tu, jangan kacau lama2 sangat. Bila bakar.. kalau 20 minit tu masih belum garing... masukkan semula dalam 10 ke 15 minit lagi. InsyaAllah jadi.

Cubalahhhh... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...