Friday, April 18, 2014

precious moment as mother

Tajuk tak mengagak kan kan kan ... heheheh. Sebenarnya nak share cerita pasal No 1.

Apabila mengandungkan No 1, aku dan en zali masih lagi berjauhan. Bertemu 2 minggu sekali bila dia cuti selepas shift malam.Sehinggalah melahirkan, kebanyakan keperluan No 1 adalah dibawah perhatianku, nasib baik dekat dengan mak.

Oleh kerana No 1 lelaki, bimbang pembesarannya dipengaruhi oleh aku, ibu, perempuan, hingga menyebabkan dia jadi.... emmmm faham2 lah kannn... Jadi No 1 ku didik agar agak lasak, kugalakkan sebarang bicara, kuterangkan segala perkara walaupun mak selalu bising. Katanya, dia masih belum tau apa2. Malah, masa di tabika, No 1 dah mampu menyebut protein dan karbohidrat kerana sarapan pagi yang kupaksa dia ambil. Kugalakkan dia berani berbicara, mempertahankan diri jika bukan silapnya.

Alhamdulillah, dia membesar sebagai anak lelaki yang peramah, aktif, mudah berkawan dan sangat baik hati. Ciri2 baik hati itu, aku tahu datangnya dari Tokmak dia. Itu untungnya kalau cucu dekat dengan atuknya.... :)

Tapi, dia punya watak yang kelam kabut, mudah lupa, suka mengambil berat hal sekeliling hingga menyebabkan dirinya tak terurus. Kalau hilang pensel, pemadam, pembaris dan barang2 sewaktu dengannya tu... hal2 biasa .... belajar tu Alhamdulillah, tak excellent, tapi agak baik. Cuma, dia selalu rasa rendah diri kerana kononnya dia tak pandai berbanding kawan2nya yang lain. Aku tak sokong dan tak protect. Selalunya aku akan kata, "tak pandai tak apa, tapi jangan malas."

Tahun ni No 1 dah tahun 3. En zali pun dah masuk 3 tahun kerja di sini. Alhamdulillah. Semalam, ku lihat tugasan sekolahnya. Karangan Bahasa Melayu.

Walaupun hidup kami huru hara, setiap saat bising dengan hiruk pikuk perkelahian mereka ( No 1 dan 2 orang adiknya), tapi bila disaat seperti ini... aku jadi speechless. Terima kasih Ya Allah. Mudah2an dia membesar menjadi manusia berguna. Kalaupun bukan kerana ajarankunyang serba kekurangan, mudah2 an dia mendapat pelbagai didikan yang baik dari semua orang dikelilingnya ( tok mak, tok abah, guru2, mak dan bapa saudara serta kawan2 yang baik). Aminnnn...

To mothers out there, please believe that when you hope for the best, InsyaAllah you'll get it.

Salam Jumaat.

Thursday, April 10, 2014

Day1 di Kuching Sarawak

Kami bertolak ke Sarawak menaiki Airasia pada pukul 3.20 ptg dan tiba lebih kurang pukul 5 petang.

Huru hara airport dibuat dek budak 3 orang ni...Tak sekolah agama hari ni. Balik sekolah kebangsaan, terus kerah pergi mandi dan salin baju jalan. Cikgu diorang pesan, jgn lupa belikan souvenior dari Sarawak. Nak beli apa gaknya ekk?

Bukan Hot Seat... tapi selesa jek buat kami berlima.

Oleh kerana hotel dah siap booking, kami terus naik teksi airport menuju ke hotel Riverside Magestic. Koupon RM26.00. Mahal ke? Entahlah... kalau dah bawak anak yang asyik2 ilang jek... terpaksalah redha. Dalam 15 minit dah sampai hotel, dan dekat je kalau nak ke Tempat makan seafood yang dipanggil Top Spot.

Kami check in dan terus keluar balik. Lapar... Jalan kaki tak sampai 5 minit... dah sampaiiii...


Gerai ni ada tanda Halal Jakim. Ramai pulak tu orang makan. Jadi kami makan kat sini. Ambil Ikan kerapu masak 3 rasa, udang butter dan ketam cili. Boleh tahan rasa dia. Diorang letak cili potong2 untuk yang kuat pedas macam aku ni.

Air special katanya. Nama pun bukan main susah nak sebut. Layer bawah skali tu gula apong. Nak minum kena campurkan dulu, kalau tak rasa tawar jek belah atas dia. Bila dah campur.... rasa teh tarik jeeeerrrr :)

Ini memang special. Sup Gamat. Sedap. Tak muak. gamat tu dia hiris nipis2. Rasa macam jeli, tapi kenyal2. Tawar je rasa gamat tu, tapi sup dia sedap.

Harga adalah sedikit mahal, tapi en Zali ok jek. Anak2 makan nasi, mak dgn abah diorang makan lauk. bagusss....Balik bilik, mandi solat dan terus diorang tidur keletihan. Almaklumlah, tadi pagi sekolah. Melainkan no 3.

Tengoklah tu, susah betul dak sorang ni nak tidur. Masa ni aku baru naik bilik lepas tengok kawan2 sekretariat kat bilik seminar buat persediaan. Siap mintak masakkan maggi. Adoiii....

Esok sambung cerita hari kedua pulak ye. nak tidur dulu. Harap2 majlis esok berjalan dengan lancar. Aminnnn....

Wednesday, April 9, 2014

Harinya dah tiba...

Hari ni bermulalah agenda Seminar antarabangsa Latice 2014 in Conjunction with RceeRhed yang aku jadi salah seorang ahli jawatankuasa pelaksana ( organizing comittee). Programnya 4 hari je... tapi planning daripada tahun lepas lagi tau dak...

Seminar apa? Seminar.... kalau nak tau gi website ni

http://utmlead.utm.my/latice_rceerhed2014

Seminar akan bermula hari Jumaat ni 11 - 13 April 2014 di Kuching Sarawak. Tapi hari ni ada satu workshop dan Doctoral Consortium yang dibuat di UTM. Pagi tadi start dengan workshop, petang pulak pelajar penyelidikan Sarjana dan Doktor Falsafah dari pelbagai negara bentang projek kajian mereka.

Aku tak bentang kat sini, sebab aku akan bentang dapatan Phd aku di seminar kat Sarawak nanti. Hadir untuk sokong pelajar sarjana yang aku co-supervised kat Fakulti. Bagi semangat sikit dan nak dapatkan idea macamana pulak aku nak bentang masa kat seminar nanti.

Cerita pasal Doctoral Consortium tu ada aku tulis kat sini

http://educ.utm.my/norah/doctoral-consortium-in-conjunction-with-latice-2014-conference/

Esok aku akan terbang ke Sarawak dengan en Zali dan anak2. Alang2 ke sana, nak jalan2 sekali. Nanti aku cerita ekkk....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...