Saturday, February 19, 2011

Dalam proses belajar Macromedia Flash 8

Aku tengah pulun belajar Flash sekarang ni. Sebab secara tak perasan telah menawarkan diri untuk ajar sekumpulan guru2 agama kat kawasan aku ni. Padahal aku cumer tau basic jek... tu pun lamaaaaaaa dah tinggal.

Jadik, akupun telah mengexplore segala buku dan laman web yang boleh membantu aku belajar dengan cepat. Basic2 jek... tak berniat untuk belajar sampai tahap action script sebab memang tak boleh pun ajar diorang semua skali dalam masa sehari. InsyaAllah, asal boleh buat animasi yang agak interaktif sket jadiklah.

Aku jumpa beberapa laman web pendidikan yang mengajar Flash 8 ni antaranya

http://www.teacherclick.com/flash8/index.htm

Komen : sesuai sangat untuk mereka yang baru nak belajar. Penerangan tentang setiap bahagian sangat jelas dan ada aktiviti yang boleh dicuba secara terus. Ujian pun ada, boleh asah skill untuk pemahaman. Cume, untuk mereka yang suka belajar secara aktif menerusi pendekatan problem based learning ke, active learning ke... tak berapa membantu sangat. Lagipun, too many text dan banyak contoh yang dah disiapkan tak boleh buka. Tak pastilah samada aku punyer plugin missing ke atau link dia yang fail.

http://www.baycongroup.com/flash/00_flash.htm

Komen : sangat praktikal untuk active learner sebab pengajaran berbentuk langkah demi langkah. Banyak screen capture untuk tunjukkan aktiviti dan diakhirnya akan siap satu projek flash. Tapi penerangan tentang apa tu tween, apa tu layer, apa tu timeline... takda.

Ada banyak lagi, kalau rajin... carilah. Tapi apa pun aku terpaksa rujuk buku gak. Sebab aku ni pelajar zaman teknologi rendah. Buku jugak yang boleh buat aku paham dengan cepat. Buku yang aku suka ialah buku ni.



Trial version untuk buat Macromedia Flash ni boleh dapat kat sini. **Tapi versi latest yek...

Mari belajar sama-sama :)

3 comments:

kakyong said...

salam singgah sini..

kakyong belum lagi belajor pasal ni..
tp kalo pandai bab ni, sure best kan... mcm2 leh buat...

Nora said...

@kak yong,saya belajar yang basic jek ... tu pun dah teruja sangat2... :)

Anonymous said...

First of all, I want to point out that dieting and exercises are best
methods for fat loss. Now you already know
what can affect this fat loss, but maybe yourself not sure whether you can
do this or not. That is why you only need to follow the above guidelines 90% of the time,
which allows for 4-5 cheat meals per week.

My site: 14 day rapid fat loss download

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...